Tıp Fakültesi Patent Başarısına Yeni Bir Buluş Daha Ekledi
Üniversitemizin Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Temel Tıp Bilimleri Bölümü Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih TAŞ, eğitim amaçlı kullanılmak üzere tasarlanmış, “Dijital Besiyeri” isimli buluşun patentini aldı ve bu alınan patentle, ilgili öğretim üyemizin patent sayısı 4'e ulaştı.
Dr. Öğr. Üyesi Fatih TAŞ’ın patentin içeriği ile ilgili açıklamaları şu şekildedir;
Temel tıp bilimlerinin, tıp ve sağlık eğitiminde önemli bir yeri vardır. Bunun için de embriyoloji ve mikrobiyoloji gibi alanlarda eğitim kalitesini daha yukarıya çekecek eğitim materyallerinin geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Dijital besiyeri adını verdiğimiz buluşumuz, petri kabı şeklindedir ve her iki yüzünde de açılıp kapanabilen dokunmatik ekrana sahiptir. Aynı zamanda akıllı ve dijital özelliklere sahip olan buluşumuz, eğitim amaçlı kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Ekranlardan biri besiyerinde ekilen hücrelerin (veya mikroorganizmaların) morfolojik gelişim basamaklarını gösterirken; diğeri ise hücrelerin (veya mikroorganizmaların) orijinal mikroskobik görüntülerini dijital olarak göstermektedir. Kısaca kullanıcı, besiyerinin morfolojik gelişim basamaklarını bir ekranda, mikroorganizmaların orijinal mikroskobik görüntüleme süreçlerini ise diğer ekranda eş zamanlı olarak takip edebilmektedir. Dijital besiyerini oluşturan cihaza ne kadar hücre (veya mikroorganizma) ile ilgili bilgi yüklenirse, o kadar bilgiye tek bir cihaz sayesinde ulaşılabilmektedir.
Buluş aynı zamanda bir nevi ‘öze’ görevi gören ve iki ekran arasındaki entegrasyonu sağlayan ‘kalem benzeri’ bir aparatı da barındırmaktadır. Bu aparat ile, içerdiği yazılım sayesinde, ekranlardan birinde yüklü olan ve besiyerinde üreyen mikroorganizma örneği alınmakta, diğer ekrandaki mikroorganizmaların ‘orjinal mikroskop görüntülerinin’ yer aldığı ortama taşınabilmektedir. Adeta gerçek bir besiyerinden ‘öze’ ile sürüntü alınması ve daha sonra da mikroskobik görüntüsü incelenmesi deneyimi cihaz ile sağlanmaktadır.
Besiyerlerinin kullanım alanları temelde tanı, tedavi ve araştırma olmakla birlikte, tıp ve sağlık eğitimi de bu işin bir parçasıdır. Öğrencilerin eğitiminde, farklı besiyerleri ve bu besiyerlerinden hazırlanan preparatlarla, mikroorganizmaların ve çeşitli hücrelerin tanınabilmesi önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde bu eğitimler için çok sayıda hazır besiyerleri, preparasyon araç gereçleri ve çeşitli boyalar ile mikroskoplar kullanılmaktadır. Buluşa konu olan cihaz ise yüzlerce besiyeri hazırlama ve bu besiyerlerinden yüzlerce sürüntü alıp mikroorganizmaları boyama ve mikroskobik görüntüleme işlemlerine ihtiyaç bırakmamaktadır. Dolayısıyla dijital besiyeri cihazının, sağlık eğitiminde kullanılmaya hazır modellerinin geliştirilmesinin, klasik tıp eğitimine katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
FERHAN ARSLAN (0484) 212-1111 / 4102
Tıp Fakültesi
31.5.2023