Araştırma Ve Geliştirme

Araştırma ve Geliştirme 


Akademisyenlerimizden Tıp Eğitimi İçin Yeni Bir Buluş

Tıp ve Sağlık Bilimleri eğitiminde kullanılmak üzere geliştirilen ve patenti alınan “Akıllı İnteraktif Maketler ile Aplikasyon Programı'ndan oluşan eğitim seti tanıtıldı.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Fatih Taş ve Dr. Öğr. Üyesi Güneş Bolatlı, Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak ile birlikte tıp ve sağlık bilimleri eğitiminde; anatomi, histoloji ve fizyoloji gibi bilim dallarının aynı anda öğrenilmesini sağlayan ses, görüntü ve ışık özelliklerine sahip, "Üç Boyutlu Akıllı İnteraktif Maketler ile Yazılım Programları"ndan oluşan eğitim setini tanıttılar.

"Farklı bir yeniliğe imza atmanın heyecanını yaşıyoruz"

Eğitimin alt üst olduğu bir salgın sürecinde patenti alınan  maket setinin özellikle Tıp Fakültesinin temel bilimlerine çok ciddi bir katkı sunacağını kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak konuşmasının devamında  "Akıllı İnteraktif Eğitim Maketler Programı geliştirmek için patent aldık. Böylece üniversitemizde patent sayısı ikiye çıkmış oldu, bu da bizi heyecanlandırıyor. Bu maket setin, özellikle Tıp Fakültesinin temel bilimlerine çok ciddi bir katkı sunacağını düşünüyorum. Öğrencilerimiz, eğitimlerini teorik eğitimin yanı sıra pratik uygulamalarını maket üzerinde gerçekleştirerek hem doku hem duyusal hem de görsel eğitimi bir anda görme fırsatı bulabiliyor. Ayrıca bu akılı maketler, makroskobik ve mikroskobik görüntüyü aynı materyal üzerinde görme fırsatını da veriyor. Dolayısıyla Tıp Fakültesinin özellikle temel bilimlerle ilgili öğrencilerine çok ciddi bir eğitim materyali sunacak.” diye konuştu.

"Klasik eğitim metotlarından biraz daha farklı bir eğitim seti tasarladık"

Tıp Fakültemiz Öğretim elemanları Dr. Öğr. Üyesi Fatih Taş ve Dr. Öğr. Üyesi Güneş Bolatlı; Tıp ve Sağlık Bilimleri eğitiminde, anatomi, histoloji ve fizyoloji gibi bilim dallarının aynı anda öğrenilmesini sağlayan; sesli, görüntülü ve ışıklı özelliklere sahip, üç boyutlu akıllı interaktif maketler ile aplikasyon/yazılım programdan oluşan eğitim setinin Tıp eğitimine yenilik katacağını ifade ederek şu açıklamalarda bulundular:

“Tıp eğitimi hepimizin bildiği gibi zor bir süreci kapsamaktadır. Dolayısıyla öğrencilere bilgiyi az zamanda, en verimli bir şekilde verebilmek çok önemlidir. Biz de bu amaç doğrultusunda klasik eğitim metotlarından biraz farklı böyle bir eğitim setini tasarladık.

Eğitim setinin temel amacı tıp bilimine ait birçok branşı aynı akıllı maket ve yazılım programı üzerinde buluşturmaktır. Böylece öğrenciler tek bir eğitim setine sahip olduğunda, tıp eğitimini daha bütüncül bir şekilde öğrenebilecektir.

Eğitim seti temelde organ veya dokularımıza ait akıllı maket ve yazılım programından oluşmaktadır. Akıllı maket sahip olduğu dokunmatik sensörleri sayesinde maket üzerindeki oluşumların sesli olarak açıklanmasına imkân sağlamaktadır. Ayrıca ortadan ikiye ayrılabilen maketin iç yüzeylerden birinde ilgili organa ait gözle görülen (makroskobik) oluşumlar, diğerinde ise mikroskobik oluşumlar yer almaktadır. Bu şekilde maket üzerindeki bütün makroskobik ve mikroskobik yapılar, öğrenci tarafından başka kaynağa ihtiyaç kalmadan öğrenilmektedir. Bunun yanında akıllı maket üzerinde bulunan karekod, akıllı cihaz tarafından okutulduğunda, akıllı maket hangi organa aitse onunla ilgili bütün görsel ve işitsel dokümanlara kolayca ulaşılabilecektir. Sonuç olarak öğrenci hangi organın akıllı maketini çalışıyorsa, o organla ilgili bütün teorik ve pratik bilgilere bütüncül bir yaklaşımla kısa sürede sahip olacaktır.

Eğitim setini bir örnekle açıklamak gerekirse mideye ait bir akıllı maketi ele alalım. Öğrenci bu maketi eline aldığında mideye ait bütün makroskobik ve mikroskobik oluşumları dokunmatik sensörlere basarak, hem görsel hem işitsel bir şekilde öğrenebilecektir. Ayrıca makete ait karekodu okuttuğunda mide ile ilgili ne kadar bilinmesi gereken teorik ve pratik bilgi varsa, elindeki akıllı cihazıyla kolayca ulaşabilecektir.

Sonuç olarak bu eğitim setinin, pandemiden dolayı yaşanılan uzaktan eğitime ve en önemlisi işitme, görme engelli öğrencilerimizin eğitimine büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Bunun için de patenti alınan bu eğitim setini ürüne dönüştürerek, öğrencilerimizin kullanımına kazandırmayı çok istiyoruz.”

HASAN ELİNÇ
Güncelleme : 8.11.2024 09:59:44